Dienstverlening

Een assistentiewoning, iets voor u?

Uw eigen woning is moeilijk aanpasbaar aan uw specifieke noden of u wordt geconfronteerd met aanhoudende onveiligheids- of eenzaamheidsgevoelens, maar u kan uzelf nog goed behelpen?

Dan kan een assistentiewoning een oplossing zijn!

Een assistentiewoning biedt een zelfstandige en beschermde woonomgeving. U kan er vrijblijvend beroep doen op een uitgebreid pakket aan gemeenschappelijke voorzieningen en georganiseerde dienstverleningen op maat.

Vrijheid

Uw privacy wordt er volledig gerespecteerd.  U kan zelf uw dag organiseren en bepaalt zelf of u deelneemt aan georganiseerde activiteiten.

Dankzij uw gepersonaliseerde sleutel kan u dag en nacht het gebouw en uw flat binnen- en buitengaan.  Elke flat heeft een eigen brievenbus aan de hoofdingang van de residentie.  Ook bent u – als bewoner – niet gebonden aan de door ons voorgestelde dienstverstrekkers.  Indien u dit wenst kan u zelf uw eigen huisarts, uw eigen kinesist, uw eigen kapper, enz. behouden.

Beveiliging/ Hulp

Elke flat heeft 3 noodoproepplaatsen.   Via de telefoon in de woonkamer, een druktoets in de badkamer en een trektouwtje in de slaapkamer worden de oproepen automatisch doorgeschakeld naar de permanentie. Voortdurende hulpinterventie bij noodoproepen vanuit de flats kan hierdoor verzekerd worden, dit 24 op 24u. (echter geen medische of gespecialiseerde permanentie).

Extra’s

Er is geen permanente verpleeg-, gezins- en huishoudelijke hulp voorzien.  In samenspraak met onze coördinator kan u mits betaling wel beroep doen op volgende diensten:

Gezins- en bejaardenhulp (Familiehulp, Landelijke thuiszorg, O.C.M.W)

  • Poetshulp (Familiehulp, Landelijke thuiszorg, Puuur, O.C.M.W)
  • Thuisverpleging (wit-gele kruis of zelfstandige verplegingsteam Meerdael of andere zelfstandige verpleegkundige)
  • Nachtverpleging aan huis (project Zorgcirkels 24 WZC St. Bernardus)
  • Thuisoppasdienst en vervoerdienst (CM)
  • Paramedische tussenkomsten (vrij te kiezen kinesist, dokter,…)
  • Warme of koude maaltijden (O.C.M.W. of een privé-traiteurdienst)
  • Gezins- en bejaardenhulp (Familiehulp, Landelijke thuiszorg, O.C.M.W)
  • Boodschappendienst (bakker, brouwer, droogkuis,  apotheek,…)

Met enkele van bovenvermelde thuiszorgdiensten werden contracten aangegaan zodat bewoners in een (tijdelijke) crisissituatie binnen de 24u door hen geholpen kunnen worden.

In de residentie kan u ook gebruik maken van een aantal gemeenschappelijke wasmachines en droogkasten.  Deze werken via een muntsysteem.

Toelatingsvoorwaarden

Het Molenhof is toegankelijk voor alleenstaanden of samenwonenden, minimumleeftijd is 65 jaar (uitzonderingen kunnen aangevraagd worden)..

De toekomstige bewoners moeten aantonen dat ze zelfstandig kunnen wonen.  Een attest ‘verklaring huisarts’ en een sociaal verslag moet worden door een huisarts naar keuze worden ingevuld.  Beide attesten worden u door de coördinator ‘Het Molenhof’ bezorgd.

De aanvragen worden chronologisch ingeschreven op een wachtlijst. Voorrang wordt gegeven aan inwoners van het arrondissement Leuven.

Huisdieren

Huisdieren zijn niet toegelaten.

Wat als zelfstandig wonen niet meer kan?

In een assistentiewoning ligt de klemtoon op het ‘zelfstandig wonen’ waarbij de zorgverstrekking bijkomstig of gelimiteerd moet zijn.  Maar er kan een moment komen dat zelfstandig wonen moeilijk wordt en de nodige zorg te groot wordt.  Dankzij een goede samenwerking met 2 rusthuizen, nl. Home Vogelzang (Heverlee) en Woon- en zorgcentrum Dijlehof (Leuven) zoeken we voor u de ideale oplossing. U heeft de vrije keuze voor het kiezen van een – voor u – geschikt RVT.