Glazen

brillen

Unifocale brilglazen

Unifocale glazen: glazen voor ver of nabij. Deze worden gebruikt voor het verbeteren van bijziendheid (myopie), verziendheid (hypermetropie) of astigmatisme.

Zolang de natuurlijke ooglens in staat is om zelf voldoende te focussen, zijn unifocale glazen geschikt voor gebruik op alle afstanden. Een leesbril voor het verbeteren van ouderdomsverziendheid (presbyopie) is enkel geschikt voor gebruik op leesafstand. Hij wordt voorgeschreven voor mensen waarbij de natuurlijke ooglens niet langer in staat is om op normale leesafstand te focussen. Dit fenomeen treedt doorgaans op na de leeftijd van 40 jaar en is het gevolg van een natuurlijk verouderingsproces.

Bifocale glazen

Bifocale glazen: glazen voor ver en nabij. Deze worden herkend aan het zichtbare leessegment in het glas. Het is letterlijk een dubbelzichtglas, waarbij het bovenste deel de afwijking voor ver verbetert, het leesvakje onderaan corrigeert de afwijking voor nabij.

Indoorglazen

Indoorglazen: glazen voor tussenzicht en nabij. Een traditionele leesbril wordt meestal gemeten voor een focusafstand van +/- 40 cm. Bepaalde beroepen vereisen echter vaak een iets ruimere focusafstand. Een computerscherm staat doorgaans verder dan 40cm. Iemand die baliewerk doet, vindt het vervelend steeds over de bril te moeten kijken als hij met mensen praat.

Indoorglazen zijn per definitie leesglazen met een uitbreiding op iets grotere afstand. Afhankelijk van de afstand waarop de gebruiker wil kunnen focussen, wordt deze uitbreiding ruimer: computerschermafstand, twee meter tot vier meter. In het laatste geval kan de bril probleemloos binnenskamers worden gebruikt en zit er een vloeiende overgang tussen het leesdeel onderaan in het glas en de correctie in het bovenste deel van het glas. Bovendien biedt een indoorglas ruime comfortzones op de verschillende afstanden: een breed leesgebied, een brede zone waarmee makkelijk op computerscherm kan worden scherpgesteld en een comfortabele zone waarmee kan worden gefocust tot op maximaal 4 meter. Dit soort glas is evenwel niet geschikt voor bijvoorbeeld autorijden.

Multifocale glazen

Multifocale glazen: glazen voor ver, tussenzicht en nabij. Deze zijn de oplossing voor mensen die een andere correctie nodig hebben voor ver dan voor nabij. Ze voorzien ook in een correctiezone op tussenafstand. Multifocale glazen zijn dus geschikt voor gebruik op alle afstanden. Hoewel fabrikanten steeds betere multifocale glazen ontwikkelen met grote comfortzones op alle afstanden, zijn de zones voor tussenafstand en nabij beduidend smaller dan bij indoorglazen. Vaak bieden indoorglazen bij specifieke beroepen (informatici, administratief bedienden, tandartsen, musici, … )dan ook meer comfort dan multifocale glazen.

Meekleurende glazen

Mensen die lichtgevoelig zijn, hebben meestal baat bij brilglazen die intens licht filteren. Colormatic, Transitions of Sensity: deze glazen zijn helder binnenshuis, maar worden donker in open lucht, afhankelijk van de lichtintensiteit. X-tractive: deze glazen zijn licht getint in klaarste toestand, maar reageren snel op intens licht, zowel binnenskamers als in open lucht. Ze kleuren zelfs licht mee in de wagen.

Drivewear

Drivewear: deze glazen starten met een basiskleur en filteren in klare toestand +/- 50% van het zichtbare licht. Afhankelijk van de lichtintensiteit worden ze donkerder, zelfs in de wagen, en kunnen ze concurreren met volwaardige zonneglazen.

Harding en ontspiegeling

Harding en ontspiegeling: om lang van uw glazen te kunnen genieten, verdienen deze goed behandeld te worden. Daar kan u zelf in voorzien, maar de fabrikant helpt u daar graag bij. Een degelijke hardingslaag beschermt het glas tegen al te makkelijk krassen.

Een goede ontspiegeling haalt daarenboven hinderlijke weerkaatsing van lichtbronnen en (bewegende) voorwerpen uit binnen- en buitenoppervlak van het glas. Dat maakt kijken naar een computerscherm of bij duister rijden met de wagen een stuk aangenamer. Bovendien voorzien bepaalde ontspiegelingslagen in bescherming tegen UV-reflectie op het glasoppervlak. Beeldschermen zijn een bron van blauw licht, dat de aanmaak van het slaaphormoon melatonine remt. Wie dus vaak nog laat op laptop, PC of smartphone werkt, heeft baat bij een ontspiegeling die het blauwe licht filtert.