Verzorging van uw lenzen

Contactlenzen zijn kwetsbaar, maar ze zijn ook zeer precieze medische hulpmiddelen. Je moet ze wel met enige zorg behandelen om er het beste uit te halen.

Wat kan je doen om je lenzen te verzorgen?

 • Draag je lenzen altijd volgens het schema dat je oogspecialist heeft voorgeschreven.
  Het is slecht voor je lenzen en ogen als je ze langer dan voorgeschreven draagt.
 • Wees er voorzichtig mee! Zachte wegwerplenzen kunnen scheuren.
  Als dat gebeurt, gooi de lens dan weg. Wanneer je je lenzen vastpakt, knijp er dan niet in en let op zaken waardoor ze kunnen scheuren, zoals sieraden of een vingernagel.
 • Gebruik altijd schone lenzenvloeistof, geen water!
  Hergebruik nooit lenzenvloeistof. En gebruik absoluut nooit speeksel. Als je alleen schone lenzenvloeistof gebruikt, vermijd je dat bacteriƫn en andere besmettingsbronnen op je lenzen terechtkomen.
 • Wrijven en afspoelen, zelfs met de verzorgingssystemen waarbij je zogenaamd niet hoeft te wrijven.
  Volg de instructies van de lenzenvloeistof, en reinig en desinfecteer je lenzen in schone lenzenvloeistof. Spoel ze af met schone lenzenvloeistof, en wrijf en spoel ze vervolgens nogmaals met meer schone lenzenvloeistof. Uit onderzoek blijkt dat dat nog steeds de beste manier is om ze schoon te houden. Als je een lenzenvloeistof met daarin peroxide gebruikt, volg je altijd de instructies en lees je de waarschuwingen en voorzorgsmaatregelen op de fles of doos. Druppel een oplossing met peroxide nooit direct in je oog. Zelfs bij gebruik van een peroxidevloeistof wordt schoonwrijven van de lens bij het uitnemen geadviseerd. Dat doe je dan best met een steriele zoutoplossing.
 • Spoel je lensetui na elk gebruik met lenzenvloeistof.
  Laat het doosje zonder dop en omgekeerd op een schone, droge plek drogen wanneer je je lenzen in hebt. Een Amerikaanse optometristenvereniging adviseert om een lensetui elke 3 maanden te vervangen.

Zoals altijd is je oogspecialist je beste bron van informatie en hulp. Volg altijd zijn of haar instructies, evenals de instructies die bij je lenzen zijn meegeleverd, en de aanwijzingen bij je lenzenvloeistof. Bedoeling is dat je ogen in topconditie blijven!